Előadás ajánlat

Hortobágyon a Fecskeház Erdei Iskolában a látogatók a csillagos éggel is megismerkedhetnek. Az ismeretterjesztő előadások és távcsöves bemutatások kozmikus környezetünkbe adnak bepillantást. Az előadásokat számítógépes képbemutató teszi teljessé. Távcsövön keresztül mindenki a saját élmény erejével győződhet meg, milyenek a Hold-kráterek, a Szaturnusz gyűrűje, vagy egy csillaghalmaz. Az alábbi téma ajánlatot elsősorban iskolai, ifjúsági közösségeknek ajánljuk, akár rendhagyó iskolai órák keretében is.

* Barangolás a Naprendszer égitestjei között
Esztétika az égen: bolygó együttállások, légköroptika. Összeállítás az űrszondák és az amatőrcsillagászok által a közelmúltban készített Naprendszer beli képekből. Méretarányok a Naprendszerben. Központi égitestünk a Nap. Föld típusú bolygók, óriás bolygók + bolygógyűrűk. Holdak a bolygók körül. Kisbolygók, üstökösök, meteorok. Nap- és holdfogyatkozások. Mozgások a Naprendszerben. A Naprendszer keletkezése.

* Kalandozás a csillagképek között
Fontosabb csillagképek. Csillagképek mitológiája. Fizikailag összetartoznak-e? Figurális csillagképek. Tájékozódás az égen a csillagok segítségével. Évszakok csillagképei. Csillagtérképek, csillaggömbök. Őseink égbolt ismerete.

* Csillagok fejlődése
Csillagok távolsága, elhelyezkedésük a Tejútrendszerben. Csillagok főbb jellemzői: fényesség, szín, hőmérséklet, tömeg. Gázködök a galaxisban. Csillagok életútja (kialakulás, normál törpe, vörös óriás, szupernóva). Csillagok energiatermelése. Fiatal és öreg csillagok, nyílt- és gömbhalmazok. Változófényű csillagok. Különleges csillagok.

* Hogyan működik a Napóra? Avagy a Föld mozgásai
A Föld forog a tengelye körül és kering a Nap körül. E két lényeges mozgásnak a vetületét megfigyelhetjük akár egy egyszerű árnyékvető segítségével is. Naptárrendszerünk csillagászati alapokon nyugszik, követi a Nap és a Hold járását. Óráinkat csillagok segítségével pontosíthatjuk.

* Napfogyatkozás expedíciókkal a világ körül
Évente csak pár teljes, vagy gyűrűs napfogyatkozás látható Földünk egy szűk területéről. A jelenség megfigyeléséért többen utaznak ezekre a távoli helyekre. Az elmúlt évtizedekben az alábbi teljes napfogyatkozásra szerveződtek hazai expedíciók: 1990 Skandinávia, 1991 Hawaii, 1995 India, 1999 Magyarország, 2006 Törökország. Az összeállítás uti élményekkel kiegészített beszámoló.

* Távcsöves bemutatás
Évszaktól és láthatóságtól függően a Hold, a bolygók (Vénusz, Mars, Jupiter, Szaturnusz) távcsöves megfigyelése. Csillagképek bemutatása. Kettőscsillagok, nyílt- és gömbhalmazok, fényesebb ködök, galaxisok észlelése. Nappal a Nap távcsöves megfigyelése is lehetséges.