Zöld Forrás pályázat

Egyesületünk a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás pályázatából (száma: PTKF 315/2014) 540 000 Ft támogatásban részesült.

A pályázat bemutatása:

A fényszennyezés egyre inkább ismert ökológiai probléma, ezt a Nemzeti Környezetvédelmi Program is felismerte. Az éjszakai mesterséges fények számos élőlénycsoport élettevékenységét és a természetes tájképet is zavarják. Hortobágy kiemelkedő természeti és tájképi értékei miatt -melyek megóvásához fontos a háborítatlan éjszakai környezet megóvása is- hazánk második Nemzetközi Csillagoségbolt-parkja lett 2011-ben.

A pályázatból az alábbiakat valósítjuk meg:

A Park fényszennyezettségének monitoringja szükséges az állapot változásának nyomonkövetésére, ezt az első felmérés után 5 évvel meg kell ismételni, ezáltal jelzéssel élhetünk a Parkot kezelő HNPI felé a szükséges beavatkozások érdekében.

A park népszerűsítése, megismertetése a helyiekkel és az ide látogatókkal szintén fontos feladat, ez egyben a fényszennyezés természetvédelmi jelentőségével és csökkentésének lehetőségeivel kapcsolatos szemléletformálás is. A Parkról készült leporelló felújítása és pótlása és egy új kisfilm készítése és honlapunk felújítása ezt a célt szolgálja.

Részletes bemutatás és eredmények.